De prin trafic adunate

       A fi la volan într-un oraș mare din  România e un adevărat test de răbdare în ziua de azi. Fiecare „se descurcă” pe cont propriu. Regulile sunt practicate la nivel de capriciu: uneori ți se dă prioritate, alteori nu, uneori ești lăsat, amabil, să intri dintr-o arteră secundară într-una principală, alteori ești blocat la nesfîrșit în stând-by și acoperit de sudalme (dacă „te bagi”).

trafic-medium

       Din cînd în cînd, îți taie calea o mașinuță roz, cu o tinără domnisoară la volan, care folosește agil cu o mină rujul sau oglinda, iar cu cealaltă, telefonul mobil și tot reușește să-ți facă cu mâna și să îți zâmbească frumos că ai lăsat-o să treacă,iar alteori vreun BMW (de exemplu: TM 96 CLD) cu un jmecheras la volan, care a uitat de existența manetei de semnalizare. Îl cheamă Claudiu și are 21 de ani. Ce să le ceri?thumb_cele-mai-penibile-fite-ferrari-poleit-cu-aur-volkswagen-cu-gene-false-sau-logan-roz-fotografii-care-te_1

Unii taximetriști îți demonstrează, periculos, că umblă după alte reguli decît tine, doar regulile sunt făcute ca să fie încălcate, ce nu știai? La stop, cineva meditează la nemurirea sufletului și uită să pornească, deși e verde, dar o face mai târziu, în grabă, cînd e galben (sau chiar roșu), astfel încît tu nu mai apuci să treci și trebuie să aștepți următoarea „rundă”.

       Mai dai și peste câte un începător care merge prea încet sau îi moare motorul. Îl claxonezi, iar dacă nu se întâmplă nimic, îl claxonezi din nou și din nou. Sigur se va concentra mult mai bine acum. Poate fi ceva mai plăcut ca un claxon și o înjurătură? Doar trebuie și el să învețe ce înseamnă a fi șofer în România.

e9ab80361c3044f87410010c97e650aa1

       De parcat, se parchează oriunde. De preferat pe carosabilul unei străzi înguste, cu trafic intens. Sau pe un colț, așa încît cei aflați în intersecție să nu vadă ce vine din lateral. Sau în poarta garajului tău. Sau paralel cu mașina ta, parcată corect, ceea ce te obligă să aștepți indefinit pină vine „să-ți dea drumul” „colegul” de trafic.

parcare-interzisa-bucuresti-2

       Fiecare șofer are treburi mai importante decît toți ceilalți. E mai grăbit ca tine, mai nervos, mai nerăbdător. Sau din contra: se miscă leneș, contemplativ, imagine vie a conștiintei că ”nu dau turcii”. Pe scurt, toți cei care se mișcă mai încet că tine sunt niște nătăfleți, în timp ce aceia care te lasă în urmă sunt niște nebuni.

Multă răbdare în noul an! 🙂

Cu drag şi cu multe vise,
Ana V.


Bibliografie: “Nelinisti vechi şi noi” – Andrei Pleşu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s